salam...

hermm...sy ni wat entry mcm jd pnyampai berita plak..smlm dgr hotfm psl hari wanita..harini psl rumah..x kisah la korg nk ckp sy ni pengulas or watever...huhuhu

sy ni dahla x sempat nk bacer suratkabar, on9 paper pun dh x jenguk sejak support ni..ok, isu harini. SKIM RUMAH PERTAMA KU (SRP)...aper itu? skim ni PM kita yg lancarkan kpd golongan muda umur bawah 35 tahun utk mbuat pinjaman perumahan 100% okeh? no 10% as downpayment mcm kebiasaan nyer pinjaman...so, kpd golongan atas 35 tahun, ampunnn yaa..huhuh

letak pic ni mcm pegi jer launching dia smlm :P

lagi...pinjaman perumahan ni utk rumah yg berharga antara rm100,000 hingga rm220,000. so, kepade saper yg nak umah juta2, million zillion tu, sorryy, x dapek den nk nolong nyer..hehehe..and tempoh pbayaran plak dlm 30 tahun and blh memanjangkan tempoh bayran balik pinjaman ke tempoh maksimum..maksimum tu smpi baper tahun wallahualam, x tanyer la plak PM. hahahah :P

paling penting...skim ni utk golongan muda yg baru bekerja yg bpendapatan bulanan kurang drpd rm3000..jap3, klu gaji dia rm3001 agak2 bole apply x? hahahaha...gaji kamu ker cik hani? muahahah...of coz no la! :P kpd yg bgaji besau tu, sila jgn sedih, byk umah dewa2 (umah2 besau la) yg mnunggu utk anda huni :)

owh, smua kriteria mmg tepat kena batang hidung sndiri..huhuh...sy mmg tringin nak ader umah sndiri, wat aset..raser mcm diri sndiri ni xder harta..kete dahla namer ayah, umah skang mnyewa, lappy company nyer, henset cap ayam ni jer kot harta sayer? oh sadisnyer :( ok xmo sedih. so kwn2, jom kita apply SRP tu nak?? awk pilih umah side tepi, sy side tengah, kwn2 lain sebelah2...hahahaha..1 taman tu geng2 kiter jer, sure havoc..hahaha... :D

umah impian sayer...umah aper ek??

ok la, utk sumber yg lebih detail, sila baca suratkabar or visit here. so, jom cari umah!! take care everybody :)


7 comments:

imanamani said...

cik hani..bagus bagus..beli umah cepat masa tengah muda...senang... tukar keta memahal bukan dapat tidur dalam keta...

-HanaMichi- said...

hanie...bli dua biji eh..untuk kt satu...heeeeeeeee

H A N S said...

acu : tu la, nak beli smentara umo tgh muda. eceh, muda ker?? muda2!! angguk2! hahaha..insyaAllah..

hana : hahahah..2 bijik? 2 tingkat jerla..hani dok bwh, hana dok atas? amacam? hehehe

hawe said...

menarik..jom beli..hihi..hani, lame xbukak blog2 hani..xsempat..rindu kat hani...hukhukuk..

Hanis MY said...

wee nak umah jugak.... betul la Honey jgn lepaskan peluang sebab tak rugi pun kalau beli rumah ni...

Raji berkata said...

oh boleh tumpang tanya tak?
hahaha.. kalau gaji sblum buat pnaman 3k and lepas tuh naik still boleh kan pnjaman diteruskan?
cewahh cm tnyer PM lak
hak2

H A N S said...

kak hawe : hai k hawe!! windu k hawe jugak..guest wat? k hana ader dtg umah 2 hari ni, tp pg ni da nak balik da..windu zaman sebilik dulu..muahhh3!!

hanis : tu la hanis, mmg teraser rugi sgt klu x amik peluang..tp nk kna cari umah ikut harga yg tu la pyh, skang umah maner byk sgt yg murah2, kna pandai cari..huhuh

raji : erkk..klu sblum pinjam gaji bwh 3k, then in meantime rezeki btambah la ni? hehehe..org pun x sure la plak raji, mmg kna tanyer PM ni. hahaha