salam...

done ironed baju utk ke opis sminggu ni..hohoho..korg dah iron baju? ker iron baju tiap2 pagi?? owh, sila jimatkan elektrik yer..eceh, jeles sbenarnyer org yg blh iron baju tiap2 pagi tu, sbb pagi2 sy xkan ader maser nk buat smua tu..yg sy tau bsiap cepat, tunggu azan subuh n teros memecut kete utk mgelak kesesakan lalulintas a.k.a jem stoberi jam..

bab2 pakaian ni, ader yg kater jadi pompuan ni leceh, cerewet..nk pakai baju tu kna match ngn tudung ni, mcm2 la..bkn nk kater cerewet, tp pikir logik la, xkan nk pakai baju hijau pucuk pisang ngn tudung purple? tudung kuning ngn baju biru? kang org ckp mcm KAP LAM YA NGA plak kang..owh, maaf, ter-racist jap :P

camner la agaknyer fashionista luar saner pilih baju yer? x payah ckp org lain, sy sndiri ni nk pilih baju utk pakai 5 hari sminggu pun berejam gak la dok tmenung depan almari nk pilih 5 pasang baju..dok tenang (sebutan 'te' tu mcm sebut 'terer' ok) la baju bderet tu. bahasa org utara kot, dari kecik pnah dgr mak sebut :)

bukan almari sebenar tuan punyer entry :P

waaaahhh..sy nak wardrobe camni!!! bestnyer :P

TAPI..tapi tapi tapi...sy bkn cerewet nk pilih nk pakai baju aper..no no no..sy ni cerewet sbb nak meminimumkan jumlah pengeluaran baju utk di iron. haaaaa...see..aper la gamaknyer yg sy ckp td ek? maksud sy, klu nk iron baju malas nk iron byk2, nnti nk kna basuh byk..lets imagine pemakaian org pompuan..haaa!! hello pbaca lelaki, imagine baju yg luar jer k (n baju yg longgar mnutup aurat)!!! hish! :P

normally, pemakaian yg sempurna terdiri dari kain/seluar, baju kurung/kemeja n tudung(kes wanita btudung, kes x btudung xnak amik tau :P). ok, sehari maksimum 3 helai wajib pakai kan? 5 hari? x ker 15 helai? so, thats y la sy nak meminimumkan jumlah helaian tu..camner?? MIX n MATCH laa :) contoh, klu sy dah kuarkan 1 pasang baju kurung n tudung yg matching, sy akan cari baju lain yg blh match kan dgn tudung yg nak pakai utk baju mula2 td. so, dah save shelai tudung utk di iron n dbasuh =) camtu la konsep dia..

paling sng nk mix n match klu baju blouse ngn sluar hitam/kain hitam..mcm minggu ni, sy guna shelai sluar hitam yg match ngn 2 helai blouse n mini jubah..n waktu pemakaian pandai2la adjust, klu sminggu tu nk pakai 2 kali tdung or sluar yg samer, adjust la selang 1 atau 2 hari..itu kalau korg raser manusia2 kt opis tu mmg tilik baju aper yg korg pakai..ala, org x pasan la..sy sndiri pun, 'ader aku kesah kau nk pakai baju/tudung yg samer?'...kan???

sbenarnyer, kt opis sy tu ader 1 manusia yg mmg tilik baju org kot. sbb last week sy ditegur...'haa..baru nampak pakai baju waner hitam putih, slalu waner coklat jer'..erkk...pdhal baju hitam putih tu biasa jer pakai g opis..garu kepala sat T_T! watever...so sminggu ni, dari 15 helai yg sepatutnyer sy kna kuarkan utk iron, tinggal 10-11 helai jer. ok wattt??? lg minimum anda guna, lg tabik sy pd anda sbb pndai mix n match =)) heheheh..tringat my ex-roomate - kak hawa. pnah utk sminggu, baju kurung btul 5 pasang, tudung dia guna just 2 helai jer..means 2 tudung tu guna selang sehari..ala, time tu dia wat master, dok dlm lab jer, bkn dok ngadap org...lg pun klu korg keje kt opis or dlm aircond, bkn bpeluh smpi busuk2 baju n tudung kan? aper yg penting??? KERJASAMA! KREATIP! hehehe...

ok la, selamat ber-mix n match...sy budak kampung ni pun mix n match camni jer, anda luar saner yg mmg bandar + expert + moden + vogue mesti lg hebat mix n match kan?? bole la share2..owh, knaper mix n match sy xder aksesori2 mcm hbag or kasut? sy g keje x pakai henbag mcm gegurl2 lain, bw pouch kecik yg beli kt cameron dulu. situla letak duit, hpon, compact powder n lip balm..simple! oppss, lg 1 knaper sy nk minimumkn jumlah helaian bj sbb weekend nnti i yg bsusah payah nak mnyental baju2 tu, umah i xder mesin basuh auto or semi-auto okeh!! i manually basuh baju guna tgn.habis kasar tangan i :( hahahahah :P ok la, daaa~~



4 comments:

imanamani said...

cik hani.. asal kan sesuai dengan masa dan tempat.. balun aje la apa ada...

H A N S said...

heheheh..ya btul!! bijak3..i loike u acu!! :)

Raji berkata said...

ah no wonder perempuan lambat bersiap kan? xD
lelaki kalau pakai apa2 pun xmcm kap lam ya nga @@
unless kulit itam cm aku >.<

H A N S said...

hahahaha..eleh, mrendah diri konon kater hitam..hitam2 si tompok manggis, sawo matang, ok la tu :P