salam...

harini sy nk share 1 resipi..dah lamer nk wat entry tp x sempat :P pic smua dah ader dah..ok, harini kita men masak2 ek..resipi nyer.... ----------------> sy panggil SAGU GULA MELAKA jer :P klu search, mcm2 namer org bg kt resipi ni..x kisah la aper namer dia kan. heheh

ok, bahan2 yg diperlukan x susah..

1. sagu (x kisahla waner putih, merah, hijau)

2. gula melaka
3. susu cair

ok, cara2nya :

1. Basuh sagu.Toskan.

2. Masakkan sagu bersama air hingga mendidih. Jgn dibiar sagu tu, takut mgelegak n mlimpah kuar periuk..takut gak klu berkerak..so, rajin2 mengacau k :)

3. Kacau sehingga sagu kembang dan menjadi jernih. nak mnunggu sagu ni kembang lamer skit. kalau sagu masih belum jernih dan airnya telah kering, tambahkan sedikit demi sedikit air lagi sehingga ia menjadi jernih. nnti kwn2 tgk sagu tu jadi invisible :P satu lg tips nk bg sagu cpat kembang, air kna byk, sbb nnti sagu tu jd pekat sbb kanjinyer, bila dh pekat tu yg wat lambat tu.

3. Setelah siap sagu dimasak, basuh sagu bawah air mengalir hingga hilang kanjinya. Toskan dan masukkan sagu dalam acuan. klu nak sedap, masukkn ke dlm peti ais dulu smentara nk wat kuah dia.

4. ok, utk kuah plak, masakkan gula melaka yg dicampurkan air sehingga gula melaka tu larut. setelah larut, biarkan hampir sejuk n tapis. bkn aper, kot2la gula melaka tu ader serpih2 pasir or bendasing. x nak tapis pun boleh, tp kang time makan tkunyah benda lain mcm sila jgn salahkan pberi resipi yer :P

5. so cara hidangan..kluarkan sagu dari acuan. masukkan dlm mangkuk kecik. then tuangkan bancuhan gula melaka n susu cair ikut sesedap raser. lg 1, ader gak org wat kuah santan. so utk mjaga kesihatan n cara paling mudah, pakai susu cair sudeyh :P klu sagu tu sejuk, mmg superb la...huhuhu...selamat mencuba!!

sowi, pberi resipi luper nk snap pic sblum mkn, dh tgh jalan baru tringat. so tinggalla stengah jer :P

sy tau pic sagu sy x mbuatkan anda smua bnafsu T_T utk mnaikkan nafsu anda, ini la antara sagu2 yg telah di touch up...




amacamm??? heheheh..sumber pakcik gugel la :P haish, sy plak yg bnafsu nk mkn sagu tu..aiyooo, terbalik suda...k la, klu try wat sila2 roger k ;) daaa~~

8 comments:

imanamani said...

peh.,... pos jb sket...

Raji berkata said...

igtkan sagu yg kaler putih macam tepung tuh jer ;D
ttaw lak boleh wat bnder nih owh ;D

salahuddin said...
This comment has been removed by the author.
H A N S said...

acu : pos? boleh3...org pos sagu yg belom masak la..hehehe :P

raji : hehehe..try la wat..hehehe..simple jer, org laki pun blh wat..eceh :)

Hanis MY said...

owhh tidakkk mencik2 hanis terguuudaa ok nak jugak huwaaa tiba2 aje rasa nak wat kuih sagu huk2...bertuah sape dpt honey ni!

Cancerian said...

waaaah best nih wat mkn ptg time weken hehe tp cane nk wat bentuk tu acuan pe pn xde haha

MizZ_AnN said...

hani mgu ni g bekelah jom kat taman tasik perdana sambil main badminton...

H A N S said...

hanis : hahaha..btuah ek saper dpt org? amin.. :) hanis try la wat kt saner, sng jer..aper2 roger2 i k. heheh

bed : ala bed, pakai acuan aper2 pun blh..aritu org guna balik bekas kecik yg klu kenduri tuan umah bg wajik tu..x kisah bentuk aper, layan jer..klu xde bentuk pun xper, sauk jer pakai sudu, masuk perut jugak :P

nana : huhuh..bkelah ek..menarik3!! insyaAllah..kt opis kita diskus ek. hehehe