salam...

erm..raser klakar maser muler2 tau isyarat HARIMAU MENGAUM. muler2 x phm..then br tau itu tandanya gaji dh masuk bg saper2 yg guna maybank..yerla, maybank kan simbolnyer harimau? hehehe :P

so bg staf2 tm yg mgunakn maybank, harimau dh mngaum smlm. hakhakhak...sy bkn pguna maybank k..heheh..awalkan kitorg kuar gaji? rasernyer ader jer company lain or gomen yg kuar gaji awal bulan ni. yerla, nk christmas, then skolah nk bukak dah..syiok mmg syiok gaji kuar awal tp next month? gaji kami kuar 27 januari hokey??!! giler la! nk kna bjaga2 n bjimat utk hidup 6 minggu ni!!


ni tgh mgunakan pkhidmatan di hjg jari meng-kaya-kan MARA, celcom..herm...raser sakit ati jer tgk amaun yg br dpt bkurang mcm air mngalir jer..nk byr sewa umah, duit kete n duit utk ayah, duit kutu(hehehe, sy men kutu ngn budak opis :P). dh la hjg tahun, mcm2 dugaan la kan? dengan year end sales nyer, christmas nyer yg sah2 mesti ader sales n ntah mcm2 lg la. ya Allah dugaan!! huhuhu..

klu dpt gaji, awal2 dh tolak utk pbelanjaan yg WAJIB. mcm sy ckp kt atas td la, MARA, duit kete bla bla bla...jugak wajib utk byr hutang2. huhu, bkn byr along ok? dh setel yg wajib, ader plak yg SUNAT. hahaha..klakar nyer pbelanjaan sy kan? yg sunat tu kire mcm hukum dlm agama islam kita la..klu buat dpt pahala, x nak buat x dosa.. contoh mcm pbelanjaan sunat sy, beli baju baru, g bercuti or aper2 yg bkaitan la. means klu nk belanja its a bonus for me, x nak pun xper, just KIV :P erm..HARUS n MAKRUH??? disebabkan gaji bulan ni kna survive utk 6 minggu, hukum SUNAT tu kna btukar jd MAKRUH. hahahah..makruh tu kan perkara yg kalau dilakukan x dosa tp klu ditinggalkan dpt pahala. so same goes to me, klu nk blanjer xper tp klu x buat lg bagus kan? kna bjimat =)

okla, mentang2 harini hari jumaat, blaja hukum2 ek. hehehe.. xperla, masing2 ader cara sndiri utk bbelanja kan. so, smoga sy dpt mnahan diri dr hasutan syaitan yg mgoda2 n mlambai2 utk mhasut sy supaya bjoli2 dgn duit gaji sy ni..'mari la hani, mari la pegi shopping~ (dgn nada manja)'..hahahakhak!! tahan diri! tahan diri! heee.... :P

ok kwn2, slmat ber-jumaat blues n happy weekend! take care ya! =)

7 comments:

imanamani said...

selamt berjuang la cik hani..mempertahankan hati dan naluri dari ter...terr..beli apa apa yang tidak penting..kekekekeke

H A N S said...

hahahah..mmg btul tu acu!! ter ter ter tu yg bahayer nyer. heheh..

Noraishikin Mohd Salleh said...

heaven nya harimua dia dh mengaum..opis swasta I ni selagi tak cecah 30hb, slagi tu la harimau duk tido..hahaha..redha je la ;p

H A N S said...

lahai ciannyer..tp mmg btul pun, akak pun cam cikin gak, klu sbulan tu ader 35 hari, 35hb tu la br kuar gaji. adoyaii.. :(

-HanaMichi- said...

makcik kayo!!
hani kn blanje hana!

h A n Y S said...

ni gaji utk bln brp ni? bln 1 ke?? awaaaaalnyeee..
jeleeeeeeesnyeeee..
;p

H A N S said...

hana : hahaha..kayo kejap jer hana, pastu bankrap! hahaha

h A n Y S : haah h A n Y S, gaji bulan 1. awal mmg syiok, tp nk tunggu gaji next month, hadoiii..parah! :P hehehe