salam..herm...just came back from hospital kuala lumpur(HKL). semalam sy dikejutkan dgn msg dari mak long mngatakan pak long pengsan dari subuh smlm n x sedar2 lg. muler2 ingt nk g mlawat, since ayah n makcik pun dh smpi dari perak. tapi disebabkan kesengalan diri sndiri yg buta jalan KL, so smlm x g mlawat pun.

pagi ni mak long call plak. mak long bgtau, doktor ckp keadaan pak long makin merosot. tsentap jap lps mak long call. bdebar. pg td dh bgtau wida nk ajak dia teman since dia terer jln kl. then dia plak ader meting smpi kul 10 x hbis2 lg. so sy 'capai' ainee minta tlg temankan..tq ainee, jasamu dikenang. sowi wat kamu tunggu. huhuhu..

smpi jer spital, sedare2 smua ader ngn muker masing2 muram jer. lg la sy risau. then g ke ward. ward tu namer dia KUBIKAL AKUT yg mnempatkan pesakit2 yg kritikal. ader 4 pesakit tmasuk pak long. time tu pak long diperiksa n ader 3 doktor kelam kabut wat report, calling2 n smua sebut namer pak long.

maser smpi n salam2 ngn sedare sy ok lg, relax. then bila salam anak sulung pak long yg dipanggil along, dia dh nangis2 and sy pun aper lg, nk tenang kan dia pun suara sndiri x tkluar sbb mnahan sebak.. ;( along citer, subuh smlm diorg jmpe pak long pengsan kt bilik. waktu yg samer mak long kt dapur dgr mcm ader bunyi jatuh. diorg anak beranak jenuh kejut pak long tp pak long x sedar2 tp keadaan dia mcm tgh tido, siap bdengkur lg. tp bila kejut x sedar2. at last call ambulans.

td org msuk jap ngn ainee tgk pak long,sblum tu kna pakai plastik yg mcm apron tu(i dunno wat tu call that thing). time tu ader dokter tgh check. pak long mcm sedar, bukak mata, kpala bgerak mcm biasa. suara kuar cuma x jeles aper butir2 dia. sy ckp ngn dia 'pak long, knal x saper ni? angah hani ni..'. dia pandang mcm knal tp no respons. tgn dia pun bgerak mcm biasa. doktor tu kater dia nk periksa n minta kitorg kuar jap.

after that x msuk dah sbb nurses n docs bz handle pak long. pak long tbaring n mata ttutup mcm org tgh tido. sumtimes dia bgerak ubah posisi mcm org tido. siap mnguap lg. klu tgk, mmg pak long nampak normal.

sehingga sblum balik td, mak long ckp smua doctor pakar otak, pakar saraf dh check pak long tp still x tau aper punca dia. ader yg doc kater suspek denggi sbb platlet rendah. then ader yg kater akibat jatuh,sbb ader pendarahan dlm kpala pak long. smuanyer x jelas! mak long mcm nk marah2 sbb darah pak long dh bbekas2 nurse amik tp root cause still x tau lg. smpi mak long ckp klu kna operate ker aper ker, dia sign jer. last sblum nk balik ofis, pak long di bawa ke bilik scan, tu pun ntah kali ke baper scan. pak long di bawa ke bilik scan skali ngn katil2 dia baring tu sbb x cukup katil kt bilik ICU. actually pak long nk ditransfer ke ICU utk pmeriksaan lebih detail.

feel so sad..tringat last ngn pak long maser lps kenduri acik fidaus kawen 2 minggu lps. dia tumpang kete sy balik skali ke kl. spjg pjlnan dia bsembang ngn sy, x nk bg sy ngantuk time drive...huhuh..smoga punca pnyakit pak long ditemui dgn segera so that docs blh rawat n pak long blh sihat smula. ya Allah, sembuhkanlah sakit pak long, kuatkan hati isteri n anak2 nya dlm mhadapi ujianMu ini...amin~

pak teh(in white uniform) brusaha kejut pak long wlupun xder respons ;( hanya mlihat dari luar :(

5 comments:

*Idina* said...

huhu..semoga pak long hani cepat pulih..Amin..

Raji berkata said...

kesiannya,
may your Pak long get well soon
inshaAllah

waniey said...

moga pak long hani cepat sembuh.amin...

Noraishikin Mohd Salleh said...

moga paklong cepat sembuh..amin!~

H A N S said...

Idina + Raji + waniey + cikinto : thanks frens, smua yg blaku ujian dariNya..