salam...

actually sy nk wat 1 entry sempena kelmarin, kami smua warga projek HSBB - high speed broad band mhadiri jamuan yg diberi namer Sedetik Kenangan Terindah..namer pun x blh blah kan? tp mnunggu sumber2 gmbr yg lebih bkualiti dari kamera sy..hehehe...

xper2, insyaAllah dpt gmbr sy wat entry k..skang nk citer bkaitan ngn majlis tu gak, a part yg kureng disenangi..bkn aper, sekadar pkongsian..yg baik kita amik, yg x elok wat teladan k..
nk dijadikan citer, kami geng2 R2 siebel ni da smpi dewan, sy n syah antara siebel team yg awal..dh sakit kpala ngadap tiket, so kitorg gerak dulu..then R1 siebel dok meja sblah kitorg..pastu sorg hamba Allah ni tegur kitorg..tp nana yg jwb..

hamba Allah : mana wida, hairi n man?
cik nana : wida x tau g maner..hairi kuar jap, nnti dia dtg..man plak ader keje kna siapkan, urgent.
hamba Allah : ooo yeker..dahtu korg smua xder keje???


mulut kau kan...eeiii..klu org lain, dah lamer kna ckp mulut longkang! sy x dgr pbualan diorg wlupun cik nana sblah sy jer..syah yg tiber2 hulur henpon, then dia type msg bgtau sy..tcengang sy..what the fishhhh??!!! mmg minah ni carik psl, trus down skejap dari hepy2 nk sambut jamuan tu...Allah jerla yg tau aper dlm hati kitorg smua T_T

xper2, alhamdulillahhhh...smoga Allah beri pahala pd kami yg sabar dgn tomahan2 mulut2 yg xder insuran tu...Firman Allah yang bermaksud: “
Tiada suatu ucapan pun yang diucapkan melainkan ada di sampingnya malaikat pengawas yang selalu hadir.” (Surah Qaaf, ayat 18). waahh, sempena Jumaat yg mulia, kita wat tazkirah skit yer :) sy pun tsedar skit, sbb slalu yg kuar dr mulut ni kdg2 un-sangka-rable...astaghfirullahalazim...

so kpd molot2 yg x reti diam dok asyik nk bom org jer tu, bw2 la sedar..x rugi pun berdiam..byk pahala klu diam..byk hikmahnyer..

HIKMAH DIAM
1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.

2. Perhiasan tanpa berhias.

3. Kehebatan tanpa kerajaan.

4. Benteng tanpa pagar.

5. Kekayaan tanpa meminta maaf kpd orang.
6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.

7. Menutupi segala aib.


Hadis2 Rasullulah mengenai kelebihan diam yg bermaksud:
* “Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. Dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya”. ( RW ABU NAIM )
* “Barangsiapa yg beriman kpd Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yg baik atau diam”. ( RW BUKHARI & MUSLIM )
* “Barangsiapa diam maka ia terlepas dr bahaya”.( RW AT-TARMIZI )


last but not least, kita slalu dgr kata2 ilmuwan psl diam kan? check it out...

* BANYAK DIAM TIDAK SEMESTINYA BODOH, BANYAK CAKAP TIDAK SEMESTINYA CERDIK, KRN KECERDIKAN ITU BUAH FIKIRAN, ORG CERDIK YG PENDIAM LEBIH BAIK DR ORG BODOH YG BANYAK CAKAP.
* MENASIHATI ORANG YG BERSALAH , TIDAK SALAH. YANG SALAH MEMIKIRKAN KESALAHAN ORANG..
* KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI.


skian utk kali ini, renung2kan dan selamat beramal =)

owh sblum tluper, harini 22th april adalah Earth Day! kt TM ni, harini kami digalakkan pakai baju waner hijau sbagai tanda sokongan..n im in
green today!!! plus blue jean T_T. heeeee..as 9.23am ni, hairi pun pkai t-shirt ijau..budak2 lain x smpi lagi..adeh laaa...k la, have a nice weekend =)






6 comments:

-HanaMichi- said...

sy berjersey chelsea harini ke pejabat..
hahahaa
tunggula chelsea tuko kale biru

anyway, silent still the best remedy..bg org-org bemulut longkang itu, let it be.... :)

Shamsuddin Amin said...

alamak... hari ni baju kelabu plak... huhu

r3d lollip0p ♥ said...

thx for sharing hani

~Nabilah~ said...

apasal ler die ckp mcm 2...isyh3x... :)

H A N S said...

hana : pergh, baju chelsea ek..da tau la hana minat group maner ni..heheheh..mmg pun, biar jer org2 camtu, at 1 time, dia akan sedar n malu sndiri..

udin : alamak, kelabu??? hehehe..xperla, patutnyer earth day kita sambut hari2 kan? sbb sepatutnyer stiap maser kita kna pentingkan bumi kita ni..bkn takat 22 april jer kan? :)

k zila : u r welcome sis :)

nabilah : nak wat camner, sabar jer la mngadap org2 camni..huhuh..anyway, thanks 4 drop by nabilah! :)

GiveAsh said...

save the wold..save the frog