salam...org x tau nk ckp camner psl hal ni..honestly, org ni tahap insan biasa2 jer..bukan alim sgt..n bukan jahat sgt. yg sedang2 boleh x? =) jujur jugak, kdg2 klu org ditegur berbuat baik dgn cara yg kasar, atau di-sound depan org ramai, mmg hangin gak la..time tu, klu suh wat baik pun org buat bodo jer..
isunyer skang, org pelik sgt knaper ader org lain x suker pd kebaikan? klu org buat baik atau ajak buat benda baik, mesti ader ckp2 blakang..contoh2 ayat yg standard..
- eleh..mcm bagus jer..
- tau la dia tu alim...
mcm2 la lg..sambil2 tu mata mjeling, buat muka, cebik bibir..well..so do i! but i do it to the people yg ckp x serupe bikin jer k..saper org tu? mmm..korg x kenal pun ;)
so, sambung balik..apsal org lain x suker bila di ajak buat baik? yeap, honestly, org xder kekuatan mcm budak LI kt ofis org buat pagi td..after reciting Yasin, dia dgn cool nyer start tazkirah..at first tkejut gak..perghh, berani giler budak ni..slalu tazkirah pagi2 jumaat hanya bos yg bg..tu pun klu dia ader pg jumaat tu..klu x,just baca Yasin jer. budak tu bukak isu selsema babi..pung pang pung pang dia ckp mcm2..very brave of u my dear(ayat iklan amani n mawi ;p )..anyway, sometimes its good to listen tazkirah yg x mcampur adukkan benda2 lain..mcm maner tu? ala, tazkirah/ceramah yg campur adukkan kutuk maki org lain..benda2 camtu org kurang bkenan.. kita nk smpikan kebaikan,waktu yg samer pi kutuk org lain, aper kess???..kutuk skit2 xpo la,ni takat giler2 nyer kutuk..
** ** **
mmm...mmg payah nk ajak buat kebaikan..mcm Nabi kita maser mula2 nk ajak umatnya masuk Islam..mcm2 halangan..tahniah kpd insan2 yg berusaha mbawa n mgajak kpd kebaikan..anda telah mjalankan tanggungjwb..kpd yg diajak, renung2kanla..
** ** **
tringt crite ayong, psl nabi Ibrahim..maser nabi Ibrahim dlm api yg tbakar..ader seekor burung kecil berusaha mnolong utk mmadamkan api yg mbakar nabi Ibrahim..dgn memasukkan air dlm paruh nyer dan brulang alik mnuangkan air tu ke api..tp aperla sgt stakat air yg skit tu kan? org kater aper? x luak pun..tp pd si burung tu, dia kata..
** ** **
mmg aku x mampu nk padamkan api yg besar tu, tp skurang2nya aku brusaha n mjlnkan tanggungjwb..kt akhirat nnti klu aku ditanya Allah knaper x tolong, skurang2nya aku blh jwb yg aku tlh brusaha wlupun sdikit.
** ** **
wallahualam..saper2 yg tau lbih detail kisah burung ni blh btulkan, sbb org cuma ingt balik citer kakak. citer ni maser kes boikot brg Israel..kiter mmg x blh nk hentikan trus Irael dr trus mganas.tp kita blh patahkan skit2 aktiviti keganasan diorg..kan? so, renung2kan n slamat beramal =)
p/s-sekadar mpringati diri sndiri yg serba lemah

4 comments:

BalkisMR said...

ei hani. nnti stori tori tau. td org mls nak masuk sbb tgk dah full. tkejot gak tgk si polan binti polan tu tazkirah korang. perghh.

H A N I said...

hehe..tu la psl..ingt nk angkat kaki dh td, skali dia pass2 kertas..x jd bangun =)

fakishap said...

relax hani..lumrah latu..cool ok..heheh

H A N I said...

hehe..im cool =)no worry..