salam..alhamdulillah, dah hari ke-3 bpuasa..so far so good =) utk mule2 ni klu ptg2 rajin n sanggup la g bazar ramadan kt pkns tu..sesak dowh..2 hari ni cuma jln area parking lot blakang pkns jer..x sanggup nk trun kt jln bwh tu, giler sesak..bangi ni kaya ngn bazar ramadan kot..kt parking lot seksyen 3, sblah proton, ader bazar gak..not bad..lpas2 ni klu dah malas nk g pkns atau kt fasa 1, g bazar depan umah jer la =) harini x tau lg, kiter tanyer cik ekin =)

just wanna share my terawih for these 3 nites. org n budak umah terawih kt surau abdul rahman bin auf..dekat gak la ngn umah..surau yg samer kitorg terawih tahun lpas..first nite..time solat isyak, org sblah kiri ekin, ekin sblah sorg budak kecik dlm umo 5-6 tahun..budak tu saf tepi skali..kt saf blah2 kitorg plak xder sejadah, harap karpet surau jer la.ekin kater karpet tu bdebu..nasib baik org bw sejadah, so bentang la..ksian adik kecik tu, sejadah tu x smpi area dia..klu smpi pun part hjg sjadah yg bulu2 tu jer..huhu..sori dik..pastu dia kuarkan beg dia..ntah aper dia amik..dah nk start solat terawih dia bentang tudung dia kt tmpt sujud dia..alahai!! ksian dia..dlm rakaat ke3 n smpi hbis terawih org prasan saf kitorg makin sempit.. org plak biler tahiyat akhir, kna dok tahiyat awal, dh sempit sgt..dh balik ekin bgtau, rupernyer hjg saf sblah lg 1 tu, ader sorg budak tbaring tido..cis..patutla saf makin sempit...ni yg hangin ni..mak budak tu pun, agak2la skit..hish!!! geram!!!

2nd nite..mlm kedua alhamdulillah ok..depan org ader sorg makcik ni..time tahiyat akhir tiap kali terawih dia tsengguk2..bukan takat kpala tsengguk, dgn badan2 skali..ksiannyer makcik, penat sgt kot..

3rd nite..mlm td..org n ekin saf depan skali..actually surau tu 2 part..bahagian dlm yg ader carpet n bhagian luar yg lantai simen..org part lantai simen..antara 2 part tu disambungkan pintu sliding..start jer solat isyak, dtg sorg budak laki dlm umo 4-5 tahun..dok btenggek kt pintu sliding tu..btul2 mhadap kitorg..rupernyer mak dia sblah ekin..spjg solat smpi hbis terawih, dia main2 depan kitorg..boleh plak main2 mcm power ranger tu..part yg nk bom..ala, kan dulu2 sbut 'abugen'..something like that la..pastu buat gaya mcm pgang snapang pjg n halakan tgn dia ke arah kitorg, ke kanan ke kiri..pastu mulut dia wat bunyi machine gun..eeeiii...hilang khusyuk aku! x cukup lg tu, dlm poket dia byk getah yg waner oren tu..dia buat gaya nk lastik..dihalakan ke arah muka sorg2 antara kitorg..ya Allah, nasib baik mak kamu ader, klu xder siap kamu! si ekin plak tiap kali hbis solat, dia tgelak..tgh solat pun dia kater nk tgelak, tp tahan jer la..adeh la..

so, pringatan utk ibu2,bapak2..x payahla bw anak2 anda klu dah gitu gayanyer..nk bw boleh, tp make sure diorg x ganggu org lain..xpun nk bw gak, g dok tepi2, blakang2 skit,dok skali ngn anak tu..eiii..raser nk cubit2 plak..spek mata org 2 kali kna sepak mlm td..nasib baik spek tu spek 'basahan' n ader spek backup lain..mlm ni? wallahualam..

p/s-rasernyer my readers xder yg ader anak2 kecik lg kan? huhuh..

2 comments:

BalkisMR said...

biase la tu bdk2 mmg leceh je nak bwk g surau. Kat surau umah org ni, org tak ske sorg jiran ni bwk anak kecik br dapat kaki. pintu2 tepi yg spatotnye bukak nak biar angin masuk, ibu dia tutp xnak anak dia keluar. kipas plak ape la sgt. habis pns kitorang. pastu anak dia jln2 kat setiap saf pompuan. amboi2...

H A N I said...

wah3..suker ati jer merentas saf yer..bikin org geram jer..hehe..