salam..alhamdulillah..dipanjangkan umur utk btemu ramadan yg mulia. so kwn2, poser x? ader tu yg yg ehem2 ek. huhuh..sabar jerla, nk wat camner, dh Allah bagi cuti. teringat kecik2 dulu, klu nk cover x g solat jemaah, ckp ABC --> Allah Bagi Cuti =)

alhamdulillah, mlm td terawih ngn budak2 umah kt masjid abdul rahman bin auf. masjid yg tidak asing bg kami in these 3 years utk terawih. bosan2 kami g masjid kt bangi perdana, xpun masjid org kayer kt mutiara bangi. heheh. terawih kt masjid abdul rahman bin auf hanya 8 rakaat dan witir 3 rakaat. imam nya pulak diberitahu diimport khas dari kemboja n seorg anak tempatan.

tapi...agak frust skit mlm td terawih kureng 'mberangsangkan'. bacaan imam mlm td xder umph. pd sy la, sedap lg kot imam yg ketuai solat isyak sblum tu. knaper? ntahla, sy x puas hati bacaan imam terawih tu. huruf DHOD pd akhir surah al-Fatihah pun mcm huruf DAL jer. yer, sy tabik akan kbolehan hafazan al-Quran nya, tp bacaan kita mbawa maksud. jika lain sebutan, lain maksudnya. sy sedar sy bkn la pandai bahasa arab, bahasa arab pun dh lama tinggal lpas PMR. bacaan nya hanya mendatar. bkn la meminta2 agar bacaan merdu, tp pnah x kwn2 bjemaah n bacaan imam tu sgt la sedap didengar. subhanallah! dahla btul tajwid n makhrajnya, btul sebutannya, di tambah pulak merdu suaranya, mresap dlm hati! ok fine, ader org yg kureng nak merdu2 ni, takut kang mgantuk.

sempena bulan yg mulia ni, marilah kita brubah. klu bulan2 biasa kita 'jahat' skit, bila bulan ramadan ni jadilah baik. alhamdulillah klu kekal baik smpi bila2. klu bln2 biasa x mngaji, bulan ramadan ni amikla ksempatan mngaji wlupun hanya 1 muka surat. alhamdulillah, mlm td sy khatam Quran. bkn nk bbangga atau mnunjuk. kwn2 tau baper lamer sy amik masa mngaji Quran yg wlupun hanya sebesar tapak tgn tu? 3 tahun! yes, 3 tahun. seingt sy, Quran kecil tu sy beli kat masjid jamek maser sy duduk kt umah mak sedara kt taman melati, gombak sbb mngikuti professional course kt cosmopoint college (skang KLMU) dlm tahun 2007. sy pun bkn rajin ngaji shari 1 juzuk. no! sy mngaji hanya sehelai sehari, tu pun klu ader kt umah. jadi, sy mnyeru kwn2 smua marilah sama2 ambil kesempatan utk mlipat gandakan amalan kita.

apa2 pun, besar pahalanya jika kita melakukan amal ibadah di bulan ramadan ni. pahala berganda2! marilah sama brebut2 utk mningkatkn amal ibadah. peringatan ini utk diri sy sndiri jugak. jap, knaper sy mcm bg ceramah jer dlm entry ni yer? huhuhu..x kisahla, renung2kan dan slamat beramal =)

2 comments:

r3d lollip0p ♥ said...

hani, happy ramadhan :)

H A N S said...

hai k zila! selamat berpuasa juga =) smoga ramadan kali ini lebih baik dari ramadan yg lalu :)