salam..i met my sis ptg td. actually my ex-roomate yg dh org anggap mcm kakak sndiri --> kak hawe!! k hawe ader kt bangi weekend ni, dtg umah angah dia..perut k hawe da besar, nampak da..huuhu..4 bulan lebeyh..sonok nyer tgk dia..tiber2 raser nk pregnant gak..muahaha..kau giler hani suker2 nk pregnant tp xder bapaknyer? hahaha :D


biasalah, di usia camni, mother sense dah ader, cuma calon bapaknyer x tau la kt maner n x tau biler nk jumper..huhuh..bila tgk n bacer info psl ibu2 mngandung ni, tringin sgt nk buat petua2 agar baby sihat, soleh/solehah insyaAllah..

byk gak petua2 yg org pnah dgr n baca, tringin gak nk buat :P antaranya:

- bykkn minum air soya n air kelapa

- bykkan mkn kismis, kurma, madu

- mngaji n baca surah2 yg berkaitan

byk lg la petua utk ibu2 mngandung ni. antara mampu atau x mampu ikut jer...bab2 mkn ni no hal, telan jer :D tp bab2 mental tu yg payah skit. mampu ker sy nk mnahan sabar klu marah? mampu ker sy nk mnahan mulut dari bcakap lpas? mampu ke sy mnahan diri dari...aaduuhh..byk perkara blh jadi sbb ibu mgandung akan mjadi lebih sensitif..haa..itu yg payah..

so, kpd ibu2 mngandung, jaga diri baik2 k..jaga mata, jaga mulut, jaga smua lah. sbb smua tu mpengaruhi baby dlm perut tu k..smoga baby2 anda smua mjadi anak2 yg soleh n solehah..amin~~

p/s - setakat yg org tau, skang kwn2 org yg mommy-to-be ialah kak hawe, bed, zana..lain2 tu maybe ader tp org x tau kot..huhuh.. =)

6 comments:

cindir-rela said...

comel kan kalau mengandung!!! huhu..teringin gak!:)

H A N S said...

huhuh..yeap2, ibu mngandung kan naik seri kt muka.. =)

cindir-rela said...

jom join contest kat blog saye:)

H A N S said...

heheh..ive read ur new entry bout da contest :) insyaAllah will join it!

zubaidah said...

wah tu ke latest perut k.hawe weh... kalah den mcm ni haha

H A N S said...

eh bukan!! itu sekadar gmbr hiasan. hahaha