salam...hermm..sy ader azam baru. owh, bkn azam baru. azam ni tiap2 tahun kot sentiasa ader..hahaha..azam tu mmg ader, cuma nk buat ngn x jer. azam aper? malu la nk ckp!! nk kuruskan badan..hahaha..

sbenarnyer dh mcm2 cara org guna nk kuruskan badan ni. cara aper? mesti korg pnah dgr jusmate5 kan? org pnah try jusmate5 ni, tp mcm xder prubahan. mayb prubahan dia lmbt and mayb cara org yg x bdisiplin :P sgt la truja bila bacer dlm sotkabar testi2 yg guna jusmate5 ni. sy sgt jeles!

lagi, cara trakhir sy guna ialah dgn mgambil MELILEA. korg mesti pnah dgr gak kan? mknan tambahan yg 100% sayuran n bijirin. not bad melilea ni. adik org pnah tegur yg org nampak kurus skit time amik benda alah ni. skit jer k :P yg bagusnyer psl melilea ni, klu psl sistem pbuangan korg. tp x tau la smua org samer ker x. tp style org, pagi2 lpas minum, x lamer lpas tu pegi toilet. korg jgn tkejut, lpas korg flush, korg nyer najis xkan ter-flush, akan ttinggal. knaper? sbb melilea ni mbersihkan usus kita. najis kita yg ttinggal tu sbb mngandungi lemak2 or sumting like that la. thats y dia ttinggal, dh ringan terapung, susah nk flush. kna 2,3 kali flush. so saper2 yg amik melilea tu, pls watch out ur bowl before u leave da toilet k. hahaha :D

so, cara terbaru sy skang ialah..makan OAT!! knaper? ni kerana selepas akak org mlahirkan ale-jandro :P berat dia time pregnan around 79kg..skang ni guess wat? around 61kg klu x salah. jeles giler!! dia pun galakkan org mkn oat. oat tu mmg la, raser tawar jer kan? so kna kreatip la nk bg sedap. cara akak org mkn oat, dia mkn oat tu mcm mkn nasi..bancuh dlm 5 sudu penuh dlm pinggan, jgn letak byk air, kang mcm mkn nestum plak..agak2 mcm nasi lembik tu la. then dia letak kismis n madu. so aderla manisnyer, masam2 skit kan? klu tgk iklan quaker oat yg ader amy mastura tu, siap letak strawberi lagi. miskin la gue nk carik stoberi sokmo kan? :P akak org ader gak mkn oat tu ngn minuman yogurt bliss tu. ikut kekretiapan n kemampuan la. okeh? sy skadar bkongsi jer. klu korg ader cara lain nk bg sedap mkn oat share2 la tau. sy dh siap se-tupperware besar oat kt umah. nk cari susu tepung. blh bancuh ngn oat. so sy blh dpt 2 benefit. oat yg blh mnyerap cholestrol n susu utk kesihatan tulang. kan3???


owh bijaknyer. hahaha..owh, sblum tluper, ni antara kebaikan oat:

# Merendahkan kolestrol dalam badan.
# Mengawal kandungan gula dalam badan dalam jangka masa panjang.
# Mengandungi bahan anti kanser- kepada wanita dapat mengelakkan breast cancer.
# Mengawal tekanan darah- membantu mengurangkan hypertension, dan merendahkan tekanan darah tinggi.
# Kandungan fiber dalam oat membantu sistem perkumuhan badan.
# Membantu dalam penurunan berat badan kerana oat memberikan rasa kenyang dalam jangka masa panjang, disebabkan kandungan fiber dalam oat. - Kanak-kanak yang makan oat kebiasaannya jarang mengalami overweight.
# Sumber karbohidrat yang memberikan tenaga kepada badan.
# Oat juga mengadungi senarai panjang nutrient lain seperti asid amino yang membantu fungsi badan, vitamin seperti thiamin, folic acid, biotin, pantothenic acid & vitamin E. Selain itu juga mengandungi zinc, selenium, copper, iron, manganese & magnesium.

huhuh..copy paste sudeyh :P k kwn2, klu ader cara lain nk myedapkan mkn oat ni, share2 tau =) mari sihat samer2..sblum tluper, sminggu ni isnin - kamis, sy bekpes n mkn oat mlm2. mlm kelmarin timbang berat, mcm trun skilo jer..hahaha..suker giler! tapi..pagi jumaat ni bekpes mewah la plak. kantoi! hani!! kna konsisten, disiplin, sabar!! fuhhh..byk tul dugaan..

p/s - sbenarnyer ader lg produk2 lain yg org pnah guna, tp..x nak citerla. hahah..thanks Ladynoe for ur tips =)

6 comments:

b a r | n e said...

owh..suka oat jugak, lately ni jarang pulak makan sebab stok nak habis, heheh~

H A N S said...

hai b a r | n e! yeker? dah lamer mkn ek? huhuh..cpt3 beli stok baru.hehe :) thanks 4 visiting!

Siti Suliana said...

darling thanks for the such useful info to share... i'd like to try... gaining to much weight currently..

H A N S said...

no problem darling! me too! much2 weight, owhh nooo!! :P

r3d lollip0p ♥ said...

saye suka oat :D

H A N S said...

weee...samerla kiter! org pun baru2 jer amalkan oat ni =)