salam..seperti yg dijanjikan, sy nk share benda yg sy buat utk my loversssss :P sila jgn silap paham yer..lover x smestinya pakwe or sumthing like that k. lover tu kesayangan sayer...heheh.. actually my buddy --> harith, tringin nk mkn kek batik, aritu buat bg dia raser. ingt lg entry org sblum ni yg buat kek batik tp x menjadi. coklat nyer melting smpi tpaksa mnebalkan muker tumpang peti aiskim brader cafe? hahahah..

so, utk mnyempurnakan keiinginan harith, org pun buatkan la 1 bekas utk dia. 2 round gakla org buat kek ni, sbb tringt kt lain2 n bahan x cukup, sajer nk bg yg lain mkn. huhuhu..sbb diorg tu kesayangan saya!! of course la my darling2 R2!! kami ber9 ni kan sgt kamceng. seyesly, sy sgt syg diorg. cik nana, sila jgn touching tau :P

utk arih. spesel! wink2 >_< utk R2 teams..sowi bekas kecik jer..huhuh

so, inila jadinya =) utk R2 gen, org wat topping atas kek tu. topping tu bancuhan milo + susu + marjerin yg samer. then,aritu ader choclate rice lebih, so yg waner putihnyer org susun ikut bentuk R2 and love shape..kali ni alhamdulillah resipi menjadi!! hoyeh3!! thanks to my lil sis. chef diimport dari sri kembangan. hahaha..x sempat nk amik pic time potong kek, tau2 dah licin. ingt nk tunjuk la corak batik tu. huhuhu..

ok, disebabkan kali ni menjadi, sy share resipi k. kek batik paling senang wa ckp lu!

bahan2nya :


cara2nya:
1 - patah2 biskut marie tu kpd 4-6 keping(hbiskan sepeket)
2 - masukkan milo(peket paling kecik) ke dlm bekas, hbiskan sepeket tu.
3 - masukkan susu pekat ke dlm bekas berisi milo. guna setengah tin jer. kacau milo n susu smpi sebati. milo n susu jer tau, jgn masukkan air. yes, milo + susu tu jadi pekat.
4 - panaskan kuali n masukkan marjerin. guna setengah dari bekas marjerin tu.
5 - bila marjerin dah cair, masukkan campuran milo + susu ke dlm kuali bsama marjerin. gunakan api paling perlahan n kacau bahan sehingga menjadi pekat.
6 - bila dh pekat, masukkan biskut yg telah dipatah2kan ke dlm kuali n kacau sehingga biskut rata dgn campuran dlm 2-3 minit n tutup api.
7 - kluarkan biskut n masukkan ke dlm bekas n tekan biskut hingga mampat. jgn biarkan biskut yg bsalut coklat (milo + susu + marjerin) tu sejuk, nnti jadi keras n susah nk tekan.

tu jer kot. x payah msuk peti ais pun dia keras gak. ini resipi bujang mcm sy yg xder peti ais, mixer or oven. hahaha..sila la cuba! klu x jadi, bkn salah sy tau..heheh :P sowi bahase sy nk ajar step2 memasak mmg fail ;(

p/s - cik nana jeles sbb bekas utk arih besau. huhuh..arih da tempah lamer da..len kali sy buat lg k..uhuhu

8 comments:

*Idina* said...

Nyummy!!!!

H A N S said...

huhuhu..thanks Idina =)

*Idina* said...

Nanti nk try resipi ni! ;)

H A N S said...

huhuhu..haa, try la Idina. nnti wat entry lpas siap kek ni tau..huhu..org pun try n error jer. hehehe

MizZ_AnN said...

saya tetap nak kata yg kasih sayang awak telah dibahagi2 antara saya dengan jejaka2 itu..ahahahhahah~gurau saja nway saya suka kek batik tu...nak try buat tapi takut tak jadi...sabtu ni nak try buat!!! terima kasih hani!!! muuuuaaaahhhxx 5 juta kali

H A N S said...

jgn dipersoal ttg kasih syg ku kerna kasih syg ku sama rata kpd kamu smua..hahaha..ayat x blh blah! haa..nana try tau. jadik ker x jadik, bgtau tau. heheh..brusaha!

cLoud9 said...

hi.salam kenal.kek tu nampak sedapnyaa.sll buat mesti cair.huhu.t nk tryla.thanx.

H A N S said...

hai cLoud9! yeker? org pun muler2 buat cair gak coklat tu..slamat mcuba! klu jadik bgtau k :)