salam..ermm..entry ni psl aper ek? ntahla..just wanna share wat i feel.

kita slalu dengar nasihat camni kan? --> 'just be urself' kan??


camner 'just be urself' tu? kita slalu jer dgr kwn2 nk minta nasihat biler tersedar ader tabiat2 buruk yg blh mjejaskan hbungan sesama manusia. bagus! bagus kalau kamu sedar akan kesilapan diri. its better sedar than never kan? tapi..biasa kita tgk kwn2 akan comment n ckp 'just be urself'. xpun 'ala, mulut diorg mmg akan ckp mcm2, abaikan jer ckp2 org'. yg nasihat akan bg nasihat kt si peminta nasihat.just give ur advices or opinion..dia nk amik port atau x, its up to him/her.

tak dinafikan, org pun pnah gak nasihat kwn2 just to be themselves. tp bila dipikirkan balik, asyik dok suh diorg jadi diri sndiri, smpi biler tabiat buruk tu nk berubah? asyik dok ckp diri sndiri jer btul.. kan? smpi biler nk brubah? masih di takuk lamer. sy x ckp sy ni bagus, sempurna. tp biler ader yg mnegur aper salahnya kita brubah skit demi skit. bukan suh buat prubahan drastik, smpi tkejut beruk smua org n diri sndiri. kita dah besar, ader akal. paling penting, IMAN inside.

Smpaikan ader kata2 hikmah --> Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan


so, pikir2kan, dan selamat beramal! ahaks!

6 comments:

*Idina* said...

Wah~ berfikir sejenak di tengah hari yang permai ini~ ;)

'Just be yourself' hanya applies pada certain2 occasion/situation kan? Bukan sampai takmo berubah langsung~ hehe~

H A N S said...

heheh..btul! benda yg baik2 tu just remain pd diri kita kan..yg agak notty2 tu jer kita ubah..heheh

Siti Suliana said...

yang penting even thou 'just be urself' shoud be applied to ourselves, in the same time we,ourselves kena reflect juga our attitude..is that attitude kita tu bagus ke tak..kan? so just be urself is a must base on my opinion..the matter is, bagaimana kita nak jadikan diri kita ini sendiri..ke arah betul kah..ke arah baik kah? and then baru kita leh cakap to ourselves...just b my self. so if kita dah rasa we did the best to ourselves and people around us, but still ade yang suka cakap2 blakang lagi...to up to them..

- sekian- hihihi...

H A N S said...

wah, cikgu suliana ni mmg ader tokoh jadi cikgu =) sgt btul, kita kna tgk diri kita sndiri dulu. sy suker xplaination cikgu! =)

Siti Suliana said...

cikgu Suli mengarut jugaaak tu..diri sendiri pun senget jugak terkadang..hihi

H A N S said...

hehehe..ala, x salah senget..lurus sgt pun x fun kan? ahaks!