salam..pagi td terlambat skit smpi ofis..bukan selalu ;p ..g kuar duit td..pastu on d way g ofis ader SMS masuk..dh parking kete baru baca

-Assalamualaikum..jom baca Yaasin..-from my bos

Aiseh,dia dh smpi ofis,awal la plak..dh hbis baca Yasin,dia bagi tazkirah plak..ngantuk mdengarnyer di pagi2 jumaat yg syahdu ni =) ..fokus bos kali ni bab rezeki..

kita ni kalau ada masalah,kita bgtau kwn kan..
saya - weh, aku ada 1 masalah la..
kwn saya - kau beruntung, kau ada 1 masalah jer..

btul gak kan? slama ni kita klu ada masalah dok merungut2 la,pening2 kpala..kdg2 masalah tu bukan besar sgt,kita yg lebih2 pikir complicated..bos ckp lg,kita ni manusia maksimum klu ader masalah dlm satu2 masa tu 12 jer..phm x? maksudnya dlm satu masa tu 12 masalah jer yg kita mampu handle,and yg btul2 masalah jer tau..bukan masalah yg ciput2 kacang goreng nk handle..tp x tau la ader manusia yg tlebih 12 masalah..mayb ader..who knows?? xpun,korang tanyer la PM,kotla masalah negara byk sgt kan ;p

then, kita sebagai org Islam wajib percaya bahawa rezeki tu ada di mana2.jgn sesekali putus asa mcm org jepun..bos citer psl org jepun td, yerla,baru balik dari jepun la katakan..org jepun ni kita smua tau diorg jenis sgt berdisiplin, sgt ikut peraturan..tengok teknologi pun dh tau kan..tp diorg ader kelemahan..contoh nyer, sorg laki keje eksekutif..ekonomi skang merudum n dia dibuang keje..org jepun ni klu kna buang keje bkn cam kiter..boleh balik kg tanam jagung ker..diorg x..diorg xder tanah..bila kna buang keje, isteri marah,ngn anak x rapat sebab asyik bekerja..last2 tau diorg buat aper? bunuh diri...tp bkn org jepun jer,negara lain pun ader..even negara kita ni..main point kt sini ialah USAHA...aper pun jadi kita kena berusaha..yang penting,segala pucuk pangkal punca nyer adalah...adakah kita dekat dgn Allah? tepuk dada tanya iman.


then bos bgtau ayat second last surah Yaasin sgt elok diamalkan..ayat yg maner? cari sndiri ;p kesimpulannya..kita kna berusaha! chaiyo!

p/s - berusaha cari kerja lain utk memajukan diri sendiri tu satu usaha jugak kan BOS??? ;p

2 comments:

BalkisMR said...

haha suke ayat plg las. usehe, usehe gak bos. bos ade ke usehe nak up kan gaji org zaman skg?nak jd up, tp dia masih kuno.. wut to do...... :P

H A N I said...

yezzeeerrrr..i like too ;p mari kita berusaha meng-google keje..haha