salam...

ok..mari kita sambung lagik psl pengakuan berani mati ni k..hahahaha..x blh blah ayat berani mati tu :P sejak bila sy trace disease ni? actually sy x pnah pasan leher sy makin mbengkak/mbesar. yerla tiap2 hari tgk diri sndiri depan cermin, mcm samer jer..then adik bradik yg tegur leher sy nampak besar..yekerrr??? nampak samer jer o_O

then bulan poser lpas, sajer teman my darling cik nana g klinik level 26. gatai pi jmpe doc. doc plak x sure sbb kt klinik tu xleh nk x-ray bagai..so dia wat surat, refer kan sy ke doctor pakar kt spital pantai...sy da start cuak..at first jmpe general doc sbb x tau lg aper specific detail. so doc suh g x-ray...lpas x-ray jmpe dia blk to confirm kan...n da result is +ve T_T. mmg tiroid n doc tu refer sy kt doc pakar - Dr Zain Al-Rashid. at first i tot doc pak arab maner la nih..rupernyer melayu..heeee...sgt sempoi, sporting...best.. :) sila jgn salah phm, doc tu baya2 ayah sayer k..ayah sy pun lg muda n hensem k..muahahaha....

so agak lamer la sy consult ngn doc tu..kire la sndiri start dlm bulan puasa thn lpas..hee :D actually doc suh operate awal2 lg. tp biasala kan budak degil la kata kan...bukan aper, kesian kt my partner klu sy xder..at last sy wat decision gak utk operate. sblum tu dah 3 kali x-ray and da result is...bengkak kt leher tu makin mbesar... :( owhh..start sy di-confirmkan ader tiroid ni, doc suh mkn ubat, namer dia tiroksin. ubat tu yg mgantikan hormon yg x blh dihasilkan kelenjar sy..tiap2 hari kna mkn..kna mkn smpi biler? sila tunggu hingga ke akhir rancangan pengakuan..heeeee...

alhamdulillah..sepanjang dlm tempoh mhidap pnyakit ni, sy xder simptom2 mcm pesakit tiroid lain..antara simptom2 nyer cepat bpeluh, hilang berat badan, tangan mgeletar, mata tsembul mcm ikan emas dan ader lg la..blh refer link kt previous entry..maybe sbb kategori sy atas pagar, so hormon smua balance, then xder simptom2 tu...alhamdulillah~~

maser doc tanyer sy x pasan ker leher makin mbengkak? sy sengih jer jwb xder :P doc tu kater sy x pasan sbb ingt normal kot leher raser mcm pendek sbb ader lemak2. al maklum la sy ni kan sihat walafiat..hahahaha...siap dia sakat lg. katanya hbis la leher sy dh x jinjang...erkkk..jinjang kerr??? :P leher jinjang mcm org kt bwh ni...fuyyoooooo!!

tlebey jinjang..huhuh

ok, spanjang mngidap pnyakit ni, sy ader la surf2 intenet cari some details. sy try cari alternatif lain nk rawat pnyakit ni..sy jmpe fakta mgatakan ader cara yg blh digunakan utk mrangsang phasilan hormon ni..iaitu...minyak kelapa dara..so start dpt tau psl pnyakit ni sy usaha gak alternatif lain..kakak syorkan minyak klapa dara a.k.a virgin coconut oil(VCO) product HPA. sy mkn dlm 2-3 botol gak la..VCO ni dlm bentuk softgel..i botol ader 60 bovine softgel...then x lamer lpas tu sy stop mkn sbb susah nk carik branch HPA kt bangi. branch ader tp x nampak pun mcm bukak, asyik tutup jer..nk blk kg mcm susah plak..then mcm biasa la kan, mcm x nampak pun bengkak tu surut..aduyaiii...

minyak kelapa dara sunti

pastu try alternatif cari VCO iaitu BIOVCO. yg ni klu x salah sy try sebotol jer. beli on9 sudeyh..cuma ni dlm bentuk cecair..sehari 1-2 sudu..cuma time nk telan la kna tahan..raser makan minyak, lekat/lekit jer..ate udah namernyer minyak klape dare, gitule rasernyerrr (sila bacer dlm nada usop wilcha)...hahahaha..botol dia xla besau maner, dlm sminggu da hbih...harga lebih krg cam VCO HPA...sy bgtau doc yg sy try alternatif lain. dia x kisah, n teruskan jer mkn ubat tiroksin tu..at last...hermmm..mcm x nampak hasil...sedeyh :( kt testimoni BIOVCO tu, siap ader org ckp lpas mkn minyak klapa dara tu dlm 9 hari, trus tiroid dia surut..saper x teruja nk try kan?? but maybe sy sndiri salah..wat benda x istiqamah..try 1 benda tu skejap2 jer.. :( ni la biovco..mmg raser minyak la mnelannyer..erkkk...

smpi la last consult ngn doc..doc pun dah ntah kali ke baper suh set date utk operate...ok fineeeee doc..i follow uuu...the reason why sy wat operate ialah :

1) sbb bengkak tu makin besar even da amik tiroksin, try alternatif lain..
2) di canang2kan oleh org tdekat risiko2 yg mungkin blh tjadi akibat mlengah2kan pbedahan..ader yg kater pnyakit tiroid ni punca segala pnyakit, blh mganggu kehamilan (oh no!!), macam2 lg la...cuak seyh!
3) sy da penat support, x cuti2 langsung. so ini la caranya sy blh brehat dari serabut otak pikir psl keje..(ok x reason ni? :P)
4) kos sepenuhnyer ditanggung company, so x pyh pening kpala...(pun ok x reason ni? :P)

owh.....panjangnyer!! kita sambung lg k next time..





5 comments:

Cancerian said...

perghhh nape lmbt wat smbgn nih...nanti kalo free weeken btau la eh nk jenjalan sane bw Qaseh :)

Hanis MY said...

windu kat honey! apapun take care ye...semoga cepat sembuh dear!

::NureeN:: said...

salam kenal
saje search TWP td, tgk ada dlm blog ni ;) sbb nk wat karangan kat asben baru p last batch kat png ni ;p

h A n Y S said...

Haniiii... U ok x..? Lamanya menyepi.. Sihat belum..? :-)

MizZ_AnN said...

bila nak kuar update baru ni?